Att flytta sina pengar utomlands har länge varit populärt för att slippa höga skatter. Detta börjar de amerikanska storföretagen göra mer och mer. På så sätt slipper de undan världens dyraste bolagsskatt. Men regeringen vill hindra dem från att söka sig utomlands.

563246-wall-street-sign

Vi har tidigare skrivit om att rekordmånga svenskar flyttar hem sina pengar som de har haft undangömda utomlands. Varför de väljer att göra detta är för att det finns en risk för att mycket sekretess som tidigare funnits utomlands kommer att försvinna. Man kommer kanske inte kunna gömma undan sina pengar, för att slippa hög skatt, i ett annat land längre. Vi svenskar flyttar alltså hem våra pengar men amerikanerna behåller dem i utlandet.

Amerikanska företag till utlandet

I en artikel i Svenska Dagbladet kan man läsa om att många amerikanska storföretag hamstrar sina vinster utomlands och köper dessutom upp utländska bolag för att få en ny skattemässig hemvist. Bland annat håller storföretaget Walgreens i skrivande stund på att flytta helt till Storbritannien där apotekskedjan redan äger en del i Alliance Boots som är deras konkurrenter. Beräkningar som gjorts visar att beloppen som de amerikanska företagen satte in på utländska konton under 2013, uppgick till så mycket som minst 1500 miljarder dollar. Varför företagen använder sig av utländska konton beror framförallt på att bolagsskatterna i landet är väldigt höga. Bolagskatterna i USA ligger på 35 procent och det är högst i världen. President Barack Obama håller visserligen på att försöka ändra detta och har lagt fram ett förslag på en skatt på 28 procent istället, men inget har hänt hittills.

Tycker företagen överdriver

Även om det inte händer så mycket, håller alltså politikerna med om att situationen är ohållbar. De säger att det inte är bra att lagstiftningen uppmuntrar amerikanska företag att leta sig till utlandet och ta med sig arbetsmöjligheter. Det finns dock även kritiker till detta och de säger att de amerikanska storföretagen överdriver och att det faktiskt finns gott om möjligheter att få skatterabatter och avdrag.