447621-coinsI dagsläget går svenskarnas ekonomi upp och ner tack vare det allt mer ostadiga ekonomiska klimatet i världen. Sålunda är det därför många som kanske inte har råd eller möjlighet att anlita professionell hjälp för att komma på rätt köl med sina finanser och därför är det bra att skapa en bra och hållbar budget.

När det kommer till att skapa en egen budget är det viktigt att man verkligen är ärlig när det kommer till en sammanställning av ens totala inkomster och utgifter. Det viktigaste är att man ställer upp alla fasta inkomster bredvid sina utgifter och sedan ser vad man har kvar och vad man har möjlighet att ta bort eller spara in på. Sålunda är det även viktigt att ta med alla sina lån och krediter i sin sammanställning eftersom dessa i sig genererar en utgift och många gånger en onödigt hög sådan.

Budget

  1. Sammanställ alla inkomster och utgifter – av dessa kan man sedan sammanställa vilka som är fasta och vilka som är rörliga och genom detta kan man många gånger se vilka finanser man har att röra sig med av att enkelt se dem bredvid varandra. Dock bör kommas ihåg att det är de rörliga som det går att arbeta med så passa på att överväga vilka kostnader som kan tas bort helt i sparsyfte. Kom ihåg att det är överskottet som utgör vad du har att leva på efter att sammanställningen är klar!
  2. Glöm inte bort dina krediter – många gånger finns det dolda krediter eller outnyttjade krediter sammankopplade med vissa konto- eller medlemskort som är viktiga att bli av med när man försöker spara eftersom de genererar kostnader man kanske inte alltid är medveten om. Se därför till att titta extra noga efter dessa.
  3. Skapa en realistisk budget – det är varken bra att överdriva eller underdriva sin budget om man vill klara av att leva efter den. Sålunda är det alltid viktigt att inte göra sin slutgiltiga budget alldeles för strikt eftersom detta vanligvis leder till att man ger upp fortare än vad man skulle gjort med en mer genomtänkt budget.
  4. Håll dig innanför din budget – för många kan det vara en utmaning att leva efter en strikt budget men det viktigaste att komma ihåg är att det man sparar idag vinner man imorgon så ansträngningen är värt det.