Att man ska leva i nöd och lust och tills livet tar slut kan människor lova varandra, men när det kommer till att ha slantarna gemensamt kan det på riktigt ta hus i helvetet.

http://www.dreamstime.com/-image9060937Fler gifta och sambos väljer att istället ha en delad ekonomi så har man pengarna separat. Det visar en undersökning från Nordea där detta egna tillhandahållande är en ny och tydlig trend. Från 2010 till 2014 har det skett en förskjutning från gemensamt till privat.

Kombinerad ekonomi är det nya

Det verkar nu som att många istället väljer att ha en kombinerad ekonomi  där man har delat konto när det kommer till utgifter såsom mat och hyra, medan man har ett privat som man har för att handla personliga saker med. Och visst kan man se på denna delning på två sätt. Ett är att många som har delad ekonomi ropar att romantiken är död då man måste dela upp tillgångarna, medan många ändå hävdar att detta gör att man får större ansvar och känsla för pengar. Och självfallet så finns det inget rätt eller fel. Vad det handlar om är att det är otroligt viktigt att innan man som par tar beslut om att skaffa gemensam ekonomi så bör man tala om det först där båda parter är väl medvetna om vad man gett sig in i och vad det kan innebära. Båda måste ta ett stort ansvar.

Samla både pengar och dina lån

Ska ni göra ett gemensamt sparande är det bra att kolla över hur ni har era lån och sparpengar i dagsläget. På https://advisa.se finns hjälp där ni kan jämföra olika lån för att få ut det bästa möjliga. Och det är enkelt: istället för att ni ska höra runt bland banker och kämpa så låter ni bankerna kämpa om dig!

”En budgivning startas mellan de femton banker som vi samarbetar med. Du får svar inom 24 timmar och endast en kreditupplysning registreras.”(läs mer)