För varje år blir kreditkortsbetalning allt vanligare, och det är inte längre särskilt ovanligt att gemene man har ett eller flera kreditkort.

Här listar vi några för- och nackdelar med det här fenomenet, utan att på något sätt själva ta parti i frågan:

Fördelar

– Det går att lägga upp en betalning över längre tid på något man verkligen behöver och kommer att ha nytta av länge, utan att behöva ha alla pengar i handen från och med första dagen.

– Det är en trygghet när man är ute och reser. Ifall en restaurang exempelvis inte tar det kort man vanligtvis betalar med finns det en stor chans att de åtminstone tar det man har som kreditkort.

– …och om man skulle bli av med pengarna på ena kortet har man åtminstone ett kontokort till.

Nackdelar

– Det finns en risk med säkerheten i och med att om ett kreditkort blir stulet så kan någon spendera betydligt mer av ens pengar än vad som exempelvis skulle finnas på ett lönekonto (eftersom att många kreditkortsbolag tillåter en ganska hög gräns)

– Det är farligt lätt hänt att man själv upplever det som att man har mer pengar än man egentligen har, eftersom att man har tillgång till en större summa än man egentligen tjänat in.

– Det är ibland ganska hög ränta, vilket kan leda till att det kostar betydligt mer att ”låna av sig själv” än det känns som.

Ny post. Förslagsvis saker att tänka på när man väljer kreditkortsbolag och för och nackdelar med att handla med kreditkort.