Det här med räkningar och att hålla koll på alla olika papper är något som fungerar som rinnande vatten för vissa, medans det för andra tar stopp helt. Så hur gör man för att få koll på sin ekonomi?

Egentligen så är vi experter på att försvåra saker och ting. Speciellt när det kommer till ekonomi och att hålla koll på våra utgifter. För det är inte så svårt, mycket handlar bara om att vi måste bli bättre på att strukturera upp och få ordning på våra utgifter och våra inkomster. Som privatperson kan du om du misslyckas bli tvungen att ta till snabba smslån och är du ett företag som slarvar med papper och betalningar kan du få Profact delgivning efter dig. Och att få en delgivning är ett bevis på att du har något som du måste betala – om det inte är så att det är du som skickar delgivningsfirman på en kund och behöver kräva betalning.

Några snabba tips

bank.låna.pengarNär det kommer till hur du ska sköta din ekonomi så handlar det mycket om att du måste få respekt för pengar. Förr i tiden då man hade sedlar och kontanter så var det enklare då man kunde ta i sina pengar och se när de försvann. Nu är dem bara siffror på en skärm. Och hur mycket respekt har vi för siffror? Så, börja med att skaffa dig en bankbok och skriv ner alla dina inkomster och utgifter. Sedan är det bra att se till så du betalar alla dina lån och fakturor snabbt. Är det så att du inte har pengar och inte kan låna så finns det alltid smslån eller andra snabba lån, men glöm inte att när du väl hamnar i detta pengahjul så kan det vara svårt att komma loss från det. De obetalda sms-lånen har ökat markant och under första halvan 2012 fick Kronofogden in nästan 25 000 anmälningar om obetalda lån. Få in vanan att betala räkningar och om du ligger efter så ha det som prioritet ett att beta av alla räkningarna. Du kan även, som företagare, tänka att du vill bli behandlad så som du själv agerar, och att då strunta i att betala en faktura är något du inte vill att dina kunder ska göra mot dig. Har du väl kommit på rätt köl så kommer livet flyta på oerhört mycket enklare.