I dag skriver vi om bolån och hur detta numera har krav på amortering samt om hur man prutar på bolåneräntan – något de flesta av oss inte ens vet vad det är. Vi skriver även om vikten av att jämföra mäklare innan en bestämmer sig för rätt person, något som även det kan spara tusenlappar!

Ja i DN kan vi läsa att Finansinspektionen inför hårdare krav på amortering för hushållen, och bankerna ställer sig bakom ett lagstadgat amorteringskrav de också. Men Bankföreningen betonar att det ändå måste finnas flexibilitet i detta krav. En motståndare till detta är dock Uppsala universitets juridiska fakultetsnämnd som sågar förslaget och menar att detta inte helt och hållet är förenligt med grundlagen.

Pruta på bolånet genom förhandling

BankHur det nu än är med bolånens krav på amortering, som innebär att nya bolånetagare ska betala av sina bolån till femtio procent av bostadens värde, så finns det andra saker som kan vara bra att ta hänsyn till när det kommer till just köpa bostad och i samband med detta ta ett bolån. I Aftonbladet kan vi läsa att det ofta finns stor möjlighet att till exempel pruta på bolånet, särskilt med de historiskt låga räntorna så hamnar kunden i ett bra läge att förhandla med banken. Våga kavla upp ärmarna och diskutera, förbered dig noggrant innan och ring runt till olika banker och nöj dig inte med den bank du bara råkar ha i nuläget, varför inte en mindre bank exempelvis? När du ringer, säg att du vill förhandla om bolån och att du på det sättet får prata med rätt person.

När en står redo att köpa bostad kan det även vara bra att hitta rätt mäklare, något som går utmärkt väl att göra via http://www.maklarofferter.se/mäklare-stockholm till exempel. Även här ska du nämligen jämföra priser och förhandla, låta mäklare konkurrera om dig och veta att du kan pruta om priset och pruta ner det rejält allt som oftast.