En av de vanligaste anledningarna till att människor i västvärlden hamnar i knepiga ekonomiska situationer är med största sannolikhet att vi lever över våra tillgångar. I programmet Lyxfällan på Tv3 får vi gång på gång se hur människor gör av med nästan dubbelt så mycket pengar som de får in, varje månad. Orsaken till att man hamnar i en sådan situation börjar oftast med ett kreditkort eller en avbetalning. Redan där lever man över sina tillgångar. Har man inte råd att köpa en ny TV, eller lägga undan pengar från lönen varje månad så att man kan köpa den kontant om ett par månader, så ska man antagligen inte köpa den på avbetalning. Helt plötsligt är man ju då fast med en utgift på kanske 500:- eller 1000:- i månaden i säkert ett år. Eftersom räntan inte brukar vara den bästa på den här typen av avbetalningar har man snart betalat väldigt mycket mer för TV:en än vad den faktiskt kostade från början.

Spendera smartare

Att spara ihop till det man vill köpa, handla på REA eller i butiker där man kan få rabatt på prylar, ta banklån med bra ränta om man ska investera i en bil eller ett hus etcetera, ha ett buffertsparande varje månad, sälja saker som man inte längre använder etcetera är det bästa man kan göra. Många blir lockade av avbetalningar eftersom det känns som att skjuter upp kostnaden, samtidigt som man får varan direkt, och att det därför känns väldigt enkelt och nästan ”gratis”. Denna fälla ska man verkligen akta sig för eftersom det nästan aldrig slutar bra.

Charlie Söderberg som har varit programledare för tidigare säsonger av tv-programmet Lyxfällan sa för några år sedan:

– Det räcker med 30 minuter i månaden för att tänka ut bättre sätt att hushålla med sina pengar

Vilket verkligen stämmer. Felet många människor gör är att ignorera sin knepiga situation istället för att sätta sig ner och gå igenom ekonomin och göra en budget. Han säger också

– Jag har aldrig träffat någon som inte vill ha mer pengar. Pengar ger mer energi, mer frihet och mer glädje. Vi borde se pengar som ett batteri där man lagrar energi.

Det här är också något som är bra att tänka på när man ska börja spara pengar. Ju mer pengar man har sparade på sparkontot, ju mer energi, glädje och pepp att spara ännu mer, får man.