I ett tidigare inlägg skrev vi om hur man kan spara pengar genom att spara i aktier, som ofta ger högre avkastning än fonder eller gammalt, hederligt sparkonto. I dag skriver vi i stället om hur svårt det kan vara att vara ett par i en kärleksrelation och dessutom hantera ekonomin tillsammans.

 

babymind.se.jpgSom småbarnsföräldrar är det viktigt att ha koll på sin ekonomi, det går helt enkelt inte att leva lika frikostigt och ekonomiskt lättsinnigt som en tidigare kanske gjort. Det menar två författare som nyligen utkommit med en bok som handlar just om hur man genom att tala om ekonomi med sin partner också investerar i sin relation. I en artikel i Dagens Nyheter kan vi läsa vidare om detta och hur de som skrivit boken själva löser den privatekonomiska biten i sina liv.

En av författarna till boken har tillsammans med sin man ett gemensamt kreditkort och de betalar vidare alla utgifter med en procentandel i förhållande till vad de tjänar, alltså den som tjänar mer betalar mer. Sedan har de kvar en så kallad månadspeng som de får göra vad de vill med efter att räkningarna är betalda. Den ena lägger mer pengar på kläder där den andra hellre lägger sina kronor på musik. Genom att organisera privatekonomin på det sättet har de vidare lagt en stabil grund att stå på, som gör att det aldrig blir bråk om vad den andra köper, utan det är uppdelat och individuellt.

Mer privatekonomi i skolan

De båda som skrivit boken nämner vidare att de tycker att hushållsekonomi definitivt borde vara ett obligatoriskt ämne i skolan, i stället för att unga ska låna pengar till sin konsumtion, hamna i skuldfälla och sedan låna ännu mer. Privatekonomi är minst lika viktigt som något annat ämne.

De säger också att sen de fick barn har ekonomi blivit något av en trygghetsfaktor att ha på det torra, innan var det mest en konstant i tillvaron, som gav en möjlighet att resa och unna sig själv saker.