Ryssarna har nu infört bankomater med möjligheten till ett snabblån. Svenskarna går istället mer och mer ifrån snabblånen i och med att många har en bra kreditvärdighet och kan låna från banken utan problem.

709283-cash-in-hand

Nu har man infört automater i Ryssland som låter vem som helst ta ett mikrolån på gatan, rapporterar Dagens Industri. De orangefärgade automaterna ser ut som vanliga bankomater men kan bevilja låneansökningar och utbetalningar direkt. Bankomaterna tillåter kunderna att låna max 2 000 kronor i taget. Enligt experter erbjuder dessa automater den enda möjligheten för ekonomiskt utsatta ryssar att låna pengar. Efter det ras som skede i landets valuta, har bankerna blivit mer restriktiva med utbetalningar. Dessa automater innebär dock inte bara guld och gröna skogar, utan ränta på lånen är väldigt hög. Den dagliga räntan ligger på två procent och på årsbasis 730 procent. Låntagarna har vanligtvis runt två veckor på sig att betala tillbaka pengarna.

Svenskarna har hög kreditvärdighet

Den här typen av automater kommer förmodligen inte dyka upp i Sverige med tanke på hur mycket villkoren för snabblån har kritiserats och hur mycket kritik bolagen fått för att de lånar ut till folk med låg kreditvärdighet. Faktum är att de flesta svenskar inte behöver ta sådana här lån eftersom nära 80 procent har väldigt bra eller utmärkta kreditbetyg. Svenskarnas kreditvärdighet gör så att vi ligger i topp bland Europas länder, skriver Dagens Nyheter. Experter tror att vi i Sverige har så bra kreditvärdighet för att vi byggt upp ett system där vi betalar våra skulder snabbt och i tid. Vi vet dessutom vad som händer om vi inte gör det. På grund av vår goda kreditvärdighet har de flesta alltså inte svårt att få lån beviljade hos banker och låneinstitut som Springfinance.

Bolån vanligaste lånet

När det kommer till vad vi svenskar tar lån för är bolån det allra vanligaste. Var tredje person har även någon form av blanco- eller konsumtionslån. Av de som har dessa lån har hälften tagit lån för att köpa bil eller båt. En av fyra har istället lånat för att kunna betala heminredning eller hemelektronik. Läs mer.