Det finns flera olika sätta att spara pengar på. Man kan antingen samla sedlar i sin madrass, öppna ett sparkonto eller kanske samla fonder – men om man vill och vågar kan man även spara i aktier.

Diagram aktiemarknadNär det kommer till att spara i aktier är det viktigt att man vet vad man håller på med eftersom det hela faktiskt är en investering, och aktier är kända för att gå upp och ner – vilket innebär att du både kan förlora och tjäna pengar på dina aktier. Därför är det viktigt att veta vilken typ av aktier som är mest lönsamma att investera i och vilka risker som medföljer – och ett smart tips är att börja med aktier med låg risk och sedan trappa upp till dyrare högriskaktier för att bli varm i kläderna. Något att titta lite närmare på är därför Investeringssparkonto (ISK) som man kan öppna genom investera i aktier hos Aktieinvest. ISK-sparformen lanserades 1 januari 2012 och ger dig flera fördelar, exempelvis så behöver du inte skatta på dina utdelningar eller försäljningar och det statliga investerarskyddet gäller, plus att ISK-konton är enkla att deklarera (källa).

 ”Vill du byta sparande från kapitalförsäkring till ISK bör du göra det över ett årsskifte för att undvika dubbelbeskattning. Avsluta kapitalförsäkringen just före årsskiftet och sätt in pengarna i ISK omedelbart efter årsskiftet.” läs mer.

Allt fler väljer ISK

I samband med de ändrade reglerna för pensionssparande är det allt fler som istället väljer att placera sina pengar i ISK, rapporterar SvD. I artikeln tar man bland annat upp att det främsta intresset för ISK kommer från dess beskattning – man beskattas nämligen enligt en årlig schablonbeskattning oavsett vinst eller förlust vilken beräknas utifrån tillgångarna på kontot mot statslåneräntan. Men man beskattas dock inte när man gör vinst eller säljer en aktie, och det är det som lockar – plus att ISK är gratis.