De flesta av oss har nog någon gång hört talas om en så kallad betalningsanmärkning. De flesta av er har troligtvis lyckats undvika detta obekväma fenomen, medan vissa av er haft oturen att redan fått en. Men för er som fortfarande är osäkra på vad detta innebär, så kommer här en liten förklaring på hur det fungerar.

En betalningsanmärkning är helt enkelt en typ av notering hos ett särskilt företag som tillhandahåller kreditupplysningar på privatpersoner. Oftast så brukar detta ske i samband med att det misstänks att en person, eller till och med ett företag inte kan betala för sig. Oftast så tar sig detta i form att kronofogden har fått en notering om detta av det företag som inte personen har betalat sin skuld till.

Och eftersom kronofogdens register är en offentlig handling som alla andra personregister i Sverige, så kan kreditupplysare lagligt att del av denna.

Många verkar tro att en betalningsanmärkning fungerar likadant som ett fängelsestraff, men så är det inte. En betalningsanmärkning är helt enkelt bara ett slags administrativt straff och är bara en notering i ett register. Däremot så finns en betalningsanmärkningar för privata personer kvar i upp till tre års tid.

Utfallet av en betalningsanmärkning kan i vissa fall vara att man exempelvis inte får ha ett abonnemang där man betalar i efterhand, eller att man inte får ett hyreskontrakt.