Alla har hört talas om gnosjöandan, alltså det faktum att det finns många företag i Gnosjö kommun i Småland. Det rör sig framför allt om små företag inom tillverkningsindustrin. Göteborgsandan däremot, det är något helt annat.

Det betyder dock inte nödvändigtvis att det skulle finnas fler företag i Gnosjö än i Göteborg, per invånare räknat. Däremot kan man vara ganska säker på att företagen är av en annan typ. Olika delar av landet har olika typer av företag. Det finns många företag som erbjuder hushållsnära tjänster som fönsterputs i Stockholm, men däremot nästan ingen tillverkningsindustri.

Vilken typ av företag som uppstår på ett visst ställe är delvis beroende av vilka som bor på orten, men även av andra saker. Att sälja livsmedel från Mellanöstern fungerar bättre i Malmö än i Visby, men även kommunens arbete, resurserna på orten och traditioner påverkar vilken typ av företag som startas.

I norra Sverige

I storstäderna dominerar tjänstesektorn, vilket delvis beror på att de rikaste i landet bor i dessa regioner, och det är de med högst inkomster som konsumerar mest tjänster. I norr tjänar man framför allt pengar på olika typer av naturresurser, som skog och malm. Allt fler turister upptäcker även den norrländska naturen, och turistnäringen ökar stadigt. Även på Gotland är turismen stor, där har den länge varit den viktigaste inkomstkällan.

Sedan har den norrländska naturen även blivit en resurs på ett lite oväntat sätt. Facebook beslutade att bygga ett datacenter i Luleå, och en av anledningarna var kylan i Norrbotten. Genom att delvis kyla servrarna med naturligt kall luft hoppas Mark Zuckerbergs företag spara stora pengar.