Snabblånebranschen är i snabb förändring, och gårdagens kritik är kanske inte relevant längre. Myndigheterna försöker på olika sätt reglera branschen, men det är också så att företagen som erbjuder lån genomför förändringar.

Smslån eller snabblån är lån där låntagaren får pengarna snabbt, kredittiden är kort och räntan plus eventuella andra kostnader gör att den totala kostnaden för lånet kan bli hög. Det har funnits många oseriösa aktörer på marknaden, men de värsta har försvunnit. Det är dock fortfarande svårt för den som tar ett lån att veta hur stor den totala kostnaden blir. Hos Strandiafinans kan du dock enkelt räkna ut vad du kommer att få betala om du tar ett lån hos dem.

Nya krav från regeringen

Den svenska regeringen har lagt fram ett förslag som skärper reglerna för snabblåneföretag. Förslaget innebär bl.a. följande:

  • Räntan för lånet får inte vara mer än 40 procentenheter högre än referensräntan. Referensräntan är i dagsläget -0,5 procent.
  • Kostnaderna för ett lån får inte överstiga den lånade summan. Att låna 1000 kronor ska alltså inte kunna kosta mer än 2000 kronor, skriver Svenska Dagbladet.
  • Konsumenterna ska uppmärksammas på de ekonomiska riskerna med att ta ett snabblån, skriver Dagens Industri.

Detta är inte första gången som regeringen försöker reglera snabblånemarknaden. Sedan 2014 kan Finansinspektionen granska snabblåneföretagen, och de prövas också av myndigheten, skriver Sydsvenskan.

Innebär detta slutet för snabblåneföretagen? Troligen inte, och det är heller inte regeringens syfte med regleringen, i alla fall inte om man ska tro Per Bolund, som är finansmarknadsminister. Lån av den här typen fyller enligt honom ett syfte när man hamnar i ekonomiskt trångmål och det inte finns några marginaler, men det ska bli lättare för konsumenter som tar den här typen av lån att veta vad de ger sig in i. Många av de som tar snabblån skulle inte godkännas för vanliga lån, och det kan göra dem till ett lätt byte för oseriösa företag. Den effektiva räntan har tidigare kunnat bli flera hundra procent, säger biträdande justitieminister Heléne Fritzon.

Den nya lagen kommer, om den godkänns av riksdagen, att träda i kraft 1 september 2018.