Oavsett vad du har för verksamhet så kommer olika globala händelser att påverka din verksamhet och ekonomi. Det kan vara Brexit, klimatförändringar eller att det uppstår krig – eller fred – i en region du har partners i. Vilka typer av riskanalyser gör du för att din verksamhet ska ha de verktyg och resurser som krävs för att klara av olika typer av utmaningar?

Är du ett företag eller entreprenör som har en verksamhet redo att växa? Få hjälp med revision, riskanalys och mycket mer. Det kommer nämligen löna sig i längden. Genom att anlita experter på ekonomi och olika typer av omvärldsbevakningar kan du säkerställa att ditt företag och din verksamhet är rustad för alla tänkbara händelser.

Bollen är rund, brukar man ibland säga. Ofta syftar man på fotboll och sport, där allt kan hända. Men även i företagsekonomi finns det många oförutsedda händelser som kan leda en bransch rakt ner i en konkurs. Det finns också en hel del osedda möjligheter, som du som entreprenör kanske inte ser. Genom att anlita en byrå med riktigt bra koll på ekonomi kan man växa i nya och gamla branscher.

Händelser som kan drabba svenska företag

När du gör en riskanalys tar du hänsyn till olika scenarion som kan komma att påverka din verksamhet. Kanske låter Mexikomuren långt bort, men faktum är att ett sådant projekt kan påverka svenska företag. Genom att införa tullar på alla varor som importeras till USA från Mexiko kan till exempel svenska företag som har flyttat sin produktion dit drabbas hårt, skriver SVD. Även Huaweis skandal som fått många att reagera med bojkott kan direkt eller indirekt påverka din verksamhet i Kina.

Har du koll på hur den svenska lobbyingen ser ut i EU? EU:s olika lagstiftningar påverkar förstås handeln i Europa och Sverige. Genom att införa strafftullar på koldioxid och liknande kan din verksamhet komma att påverkas. Även Brexit är en välkänd och omtalad händelse som ingen riktigt vet hur den kommer sluta än. Att göra en riskanalys där man tar olika scenarion i beaktande är livsviktigt för att ett företag ska andas och må bra.

Vilka möjligheter har du?

Men man ska inte bara stirra sig blind på risker. Vilka möjligheter har ditt företag? Finns det saker du kanske själv inte tänkt på som kan påverka ditt företag positivt, genom ett enkelt vägval? Hur kan du göra så att ditt företag bryter sitt limbo och börjar växa? Genom att hoppa på olika vågor av investeringar och entustiasmer kan man som företag växa starkt både nationellt och internationellt. En sund balans mellan risker och möjligheter är det som gör att ett företag behåller en sund tillväxt, och undviker att hamna i oanade situationer bara för att man inte hade räknat med en viss typ av händelse.

Var förlägger du din produktion? Har du tagit hänsyn till hur klimatförändringar eller politiska beslut kommer påverka det stället du investerar i? Allt sådant kan en konsult hjälpa dig med för att kunna ta rätt typ av beslut.